referentie in de geschiedenis


Terwijl onze oudste voorvader wordt geboren, zijn de late middeleeuwen nog maar net afgesloten.
als bron heb ik met name gekozen voor Wikipedia dat een beknopt overzicht hanteert voor met name
de Friese geschiedenis. Zo her en der heb ik ook andere aantekeningen opgenomen die onze familiegeschiedenis wat meer in het licht van de wereld- en nationale geschiedenis plaatst.
Bovendien kun je door het aanklikken van de links in de tekst, terug naar de betreffende artikelen in Wikipedia


Late middeleeuwen in Friesland


Zegel van de Upstalboom
De periode 1200-1500 staat in de Friese geschiedenis vooral bekend als de periode van de Friese Vrijheid. In latere tijden zal die vrijheid iets mythisch krijgen, de vrijheid was de Friezen geschonken door Karel de Grote uit dankbaarheid voor hun inzet voor de strijd van Karel in Rome. Dit zogenaamde Karelsprivilege wordt overigens al in deze tijd genoemd in een van de oudste Friese rechtsteksten: het Hunsingoër Landrecht.
Kern van de Friese Vrijheid is het ontbreken van een landsheer. Voor hun bestuur en rechtspraak zijn de Friezen op zichzelf aangewezen. Er zijn wel 'Heren' die aanspraak maken op de Friese landen, maar geen van hen slaagt er in die aanspraken te verzilveren. Het gevolg is dat Friesland nauwelijks een centraal bestuur kent. Bestuur, en dat omvat in deze periode ook rechtspraak vindt plaats op lokaal niveau, waar de vrije boeren bij toerbeurt als rechter optreden. Er is wel enig streven om gezamenlijk, met alle zeven Friese Zeelanden, tot een vorm van centraal bestuur te komen bij de Upstalboom, maar enig blijvend resultaat levert dat niet op.
Friesland blijft een landstreek waar slechts op lokaal niveau bestuurd wordt, wat aan lokale hoofdelingen de kans biedt om hun lokale macht steeds verder uit te breiden. Naast de hoofdelingen zijn het met name de kloosters die de Friese maatschappij in deze periode domineren. De Friese steden, althans de steden in het huidige Friesland, hebben niet de macht om een dominante rol te spelen. Slechts Groningen en in mindere mate Emden, spelen een rol van betekenis.

Schieringers en Vetkopers

De veertiende en vijftiende eeuw werd niet alleen gekenmerkt door de strijd tegen buitenlandse heersers, ook intern werd er flink strijd geleverd. De Schieringers en Vetkopers vochten bijna twee eeuwen een onderlinge strijd uit waarbij moeilijk valt aan te geven wat het verschil tussen beide partijen was. Lang stonden de Schieringers bekend als de partij die streden tegen vreemde invloeden, maar als de strategische situatie daar om vroeg zochten ook zij steun buiten Friesland.
Met name Albrecht van Beieren (1336-1404) trachtte gebruik te maken van de onderlinge tweespalt. Meerdere hoofdelingen droegen hun heerlijkheid over aan Albrecht om deze vervolgens in leen van hem terug te krijgen. Daarbij was de omvang en de inhoud van de heerlijkheid overigens vaker meer wens dan werkelijkheid. De tegenstand van met name Oost-Friese krachten en de stad Groningen zorgden ervoor dat ook Albrecht uiteindelijk bakzeil moest halen.

Het einde van de Friese Vrijheid

De Friese Vrijheid was in de loop van de 15e eeuw meer idee dan realiteit geworden. In de Ommelanden had de stad Groningen min of meer de positie van landsheer bereikt. In 1464 werd Ulrich Cirksena de eerste graaf van Oost-Friesland.
In 1498 benoemde keizer Maximiliaan van Oostenrijk hertog Albrecht III van Saksen tot gubernator van heel Friesland. Hij kreeg echter alleen het gedeelte ten westen van de Lauwers onder controle. Hiermee was de opsplitsing van het oude Friesland een feit, en kwam de Friese Vrijheid ten einde.
Na de dood van Albrecht in 1500 werd zijn zoon Joris met de Baard gubernator van Friesland, tot 1505 samen met Hendrik de Vrome, daarna alleen. Joris probeerde in 1514 Groningen en De Ommelanden te veroveren, maar die hadden een verbond gesloten met Oost-Friesland en Gelre en dreven Joris terug naar Leeuwarden. Door geldgebrek verkocht hij tenslotte op 19 mei 1515 zijn rechten op Friesland aan keizer Karel V, die Floris van Egmont aanstelde als de eerste stadhouder van Friesland.
Als na 1500 over (de geschiedenis van) Friesland wordt gesproken geldt dat in steeds toenemende mate enkel nog de geschiedenis van de huidige provincie Friesland wordt bedoeld. Het mislukken van de plannen van Albrecht om in heel Friesland een tweede vorstendom voor zijn jongere zoon te stichten leidde tot een duidelijke scheiding tussen Friesland en de Ommelanden, die uiteindelijk zeer tegen de zin van de Ommelander hoofdelingen een provincie met de stad Groningen zouden gaan vormen. In Groningen zouden nog wel lang banden met Oost-Friesland blijven bestaan, maar politiek was ook de Eems een definitieve scheidslijn geworden.

Nieuwe Tijd

Laatste Fries-Hollandse oorlog

De nieuwe tijd begon voor Friesland met de laatste Fries-Hollandse oorlog (1515-1524). Het platteland had veel te lijden van de strijdende partijen en van profiterende roversbenden. De Zuiderzee werd onveilig gemaakt door de beroemde Friese zeerover Grutte Pier (Grote Pier). Aan het einde van de oorlog, in 1524, kwam Friesland onder het gezag van Karel V, die de eerste stadhouders aanstelde en de Heerlijkheid Friesland oprichtte, die toegevoegd werd aan de Habsburgse Nederlanden.

Onder de Habsburgers

In 1528 werd de stadhouder van Friesland ook verantwoordelijk voor Overijssel. Als gevolg van de Eerste slag bij Heiligerlee in Groningen en de Vrede van Grave in 1536 kwamen ook Groningen en Drenthe onder het gezag van Karel V. Zijn Friese stadhouder Schenk van Toutenburg werd tevens benoemd stadhouder voor deze gebieden. Tenslotte werd het Hertogdom Gelre, dat in 1514 nog Groningen en de Ommelanden had bijgestaan, onderworpen en als laatste van de Zeventien Provinciën toegevoegd aan de Habsburgse Nederlanden. In 1549 volgde de Pragmatieke Sanctie, die de erfopvolging in de Zeventien Provinciën regelde.
In de tweede helft van de 16e eeuw werd Friesland geteisterd door overstromingen. De toenmalige stadhouder Caspar de Robles nam het herstel van het dijkwezen krachtig ter hand. Bij Harlingen werden de dijken flink verhoogd; om de stadhouder hiervoor te bedanken richtten de Harlingers een nog steeds aanwezig standbeeld op, genaamd: de Stienen Man, dat op de Westerzeedijk ten zuiden van Harlingen de grens markeert tussen twee waterschappen.
Tijdens de inhuldiging van Filips II weigerden de afgezanten van stadhouder van Friesland te buigen voor de nieuwe koning en gaven hem te verstaan dat "zij alleen voor God bogen." Deze controverse zette de moeizame relatie tussen de Lage Landen en Spanje nog verder onder druk. De opstand tegen het Spaanse gezag (Tachtigjarige Oorlog) brak spoedig ook in Friesland uit.

De stenen man Harlingen vermeld ook de broer van Seerp 

16e eeuw 1500-09 1510-19 1520-29 1530-39 1540-49 1550-59 1560-69 1570-79 1580-89 1590-99

 

Seerp N (Bonga) *1520



  Gebeurtenissen

januari
april
  • 16 - Er barst een opstand uit in Toledo tegen de jonge Habsburgse koning uit de Nederlanden Karel I en zijn regent Adriaen Boeyens. De koninklijke bestuurders worden verdreven en er wordt een burgercomité gekozen.
mei
  • mei - De Spanjaarden, die als gasten worden getolereerd in Tenochtitlan, beginnen gedurende de festiviteiten rond Toxcatlde de onvoorbereide Azteken aan te vallen en af te slachten. Dit veroorzaakt de uitbraak van openlijke vijandelijkheden tussen de Azteken en de Spanjaarden, en is een keerpunt in de Spaanse verovering van Mexico.
juni
juli
  • 1 - La Noche Triste (Treurnacht), Hernán Cortés en de zijnen worden uit Tenochtitlan verdreven. 400 Spanjaarden en 2000 Indiaanse bondgenoten komen om het leven.
augustus
  • 26 - De 'Santiago', die door Ferdinand Magellaan zuidwaarts gestuurd is, wordt door een plotselinge storm op de kust van Rio de Santa Cruz (Argentinië) geworpen. De reddingsactie vergt twee maanden doordat de matrozen ongeveer 110 kilometer naar het noorden moeten lopen.
september
oktober
november
december
zonder datum


Pijter                   *1550


Gebeurtenissen

Tachtigjarige Oorlog


Willem Lodewijk
Onder leiding van Willem van Bronkhorst werden Sneek, Dokkum, Bolsward en Franeker door de geuzen bezet. De opstandelingen waren echter niet tegen Caspar de Robles opgewassen, zodat het Spaanse gezag snel weer hersteld werd. De Staten-Generaal zetten daarna Caspar de Robles gevangen en Friesland sloot zich aan bij de Pacificatie van Gent.

Seerps Pieters  *1580 

 

Gebeurtenissen


Oorlogstoestand van de Tachtigjarige Oorlog in 1580.
februari
maart
april
juni
augustus
september
november
zonder datum
In 1580 werd het grootste deel van Friesland opgenomen in de Unie van Utrecht. Het gewest werd toen aangeduid als een "algemene heerlijkheid" ofwel de heerlijkheid Friesland. Vanwege de inwendige verdeeldheden werd Friesland als vijfde in rang, dus na Utrecht, in het verbond opgenomen. De Staten van Friesland waren samengesteld uit afgevaardigden van de 11 steden en de 30 grietenijen. Vanaf 1580 zijn de stadhouders altijd leden van het huis van Nassau geweest. Dit feit gebruikten de Oranjes later als basis voor hun claim op het koningschap van de Nederlanden. De voormalige gouwen Oostergo, Westergo, Zevenwouden en de elf steden vormden samen de kwartieren van Friesland (1579-1795).
Op 29 juli 1585 stichtte Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg in Franeker een universiteit voor (calvinistische) predikanten. Er werd voor Franeker gekozen opdat Leeuwarden niet te belangrijk zou worden.

17e eeuw 1600-09 1610-19 1620-29 1630-39 1640-49 1650-59 1660-69 1670-79 1680-89 1690-99

Heerke Seerps  *1616

 

Gebeurtenissen

Ontdekkingen

In 1645 werd de Friese admiraliteit van Dokkum naar Harlingen verplaatst.
Als oprichtingsdatum van de Friese Admiraliteit wordt over het algemeen 6 maart 1596 gezien. Tot 1645 is de Admiraliteit te Dokkum gevestigd geweest, waarna er uitgeweken werd naar Harlingen voor betere groeimogelijkheden.

         

           

 Pieter Seerps    *1655

 

Gebeurtenissen

   Heerke Pieters  *1676

 

Gebeurtenissen

april
  • 5 - Op deze Paaszondag vaart volgens de legende het schip De Vliegende Hollander uit, het gebod tot zondagsheiliging trotserend. Als spookschip moet het volgens de overlevering voor eeuwig in de buurt van Kaap de Goede Hoop rondvaren.
  • 22 - In de Slag bij Agosta tegen een Franse vloot raakt Michiel de Ruyter zwaar gewond.
juni
  • 11 - Slag bij Öland - De gecombineerde Deens/Nederlandse vloot onder leiding van Cornelis Tromp verslaat de Zweedse vloot.
september
december
zonder datum
  • Stichting door de Fransen van de stad Pondicherry op de oostkust van het Indisch subcontinent.

         

18e eeuw 1700-09 1710-19 1720-29 1730-39 1740-49 1750-59 1760-69 1770-79 1780-89 1790-99

 

Pijter Heerkes  *1712

 

Gebeurtenissen

  

Heerke Piters   *1751

 

Gebeurtenissen

           

 Karste Herkes *1795

Gebeurtenissen

januari
februari
maart
april
  • 5 - Vrede van Bazel tussen Frankrijk en Pruisen. Frankrijk blijft in het bezit van de Pruisische gebieden op de linker Rijnoever in afwachting van een algemene vrede tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk. Geheime artikelen over territoriale veranderingen.
  • 7 - In het revolutionaire Frankrijk wordt de decimale indeling van de dag na een half jaar weer afgeschaft. Tegelijk worden decimaal verdeelde maten en gewichten ingevoerd.
  • 8 - De latere koning George IV treedt in het huwelijk met Caroline van Brunswijk.
mei
juni
juli
augustus
oktober
november
december
zonder datum

  Franse tijd

In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar het gewest Friesland deel van uitmaakte, opgeheven en werd de Bataafse Republiek gesticht.
Bij de grondwetsherziening van 1798 vond een herschikking op het grondgebied van de republiek plaats, waarbij Friesland ophield te bestaan als administratieve eenheid. Het grootste gedeelte ging met Stad en Lande op in het Departement van de Eems, terwijl Zevenwouden aan het Departement van de Oude IJssel werd toegevoegd.
In 1801 ging de Bataafse Republiek over in het Bataafs Gemenebest; als gevolg hiervan werd in 1802 het departement Friesland gevormd. In 1806 werd het Bataafs Gemenebest opgeheven en vervangen door het koninkrijk Holland, waarvan Lodewijk Napoleon de eerste koning werd. Bij een departementale herindeling in 1807 bleef Friesland als departement bestaan.
Na de inlijving van het Koninkrijk Holland in 1810 door Napoleon Bonaparte vond in 1811 weer een bestuurlijke herindeling plaats. Friesland kreeg als enig nieuw departement de oude naam terug, maar dan wel, als Frans departement, meestal aangeduid in het Frans: Département Frise.

19e eeuw 1800-09 1810-19 1820-29 1830-39 1840-49 1850-59 1860-69 1870-79 1880-89 1890-99

Andries Karste *1824

 

Gebeurtenissen

maart
  • 17 - Nederland en Groot-Brittannië sluiten te Londen een verdrag waarin alle geschillen worden geregeld die zijn voortgekomen uit de teruggave in 1816 van de Nederlandse koloniën door Groot-Brittannië. De Britse bezittingen op Sumatra worden geruild voor de Nederlandse bezittingen in Malakka. Nederland belooft de onafhankelijkheid van het sultanaat Atjeh te respecteren.
  • 29 - Bij Koninklijk Besluit wordt de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgericht.
april
mei
juli
september
oktober
december

 

Nieuwste tijd

In 1814 werd Friesland een Nederlandse provincie, maar zonder de zelfstandigheid ten tijde van de Republiek. De voormalige Republiek en de voormalige Oostenrijkse Nederlanden werden samengevoegd tot een centraal bestuurde staat met een constitutionele monarchie als bestuursvorm, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat na de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden in 1830 overging in het Koninkrijk der Nederlanden.
Voor Friesland was de negentiende eeuw een periode van relatieve achteruitgang. Die ontwikkeling was al tijdens de Republiek begonnen, maar werd nu duidelijker zichtbaar. Friesland groeide wel in bevolkingsomvang, maar veel minder dan andere provincies. Steeds meer Friezen zochten, al dan niet gedwongen, hun geluk in met name Holland. Ten tijde van de Republiek was Friesland na Holland het bevolkingsrijkste gewest, maar nu werd Friesland ingehaald door Gelderland, Brabant, Limburg en Overijssel.
Tegelijkertijd was de negentiende eeuw ook in Friesland een periode van expansie. Met name de zuivelindustrie creëerde een nieuw aanzien van de provincie. In ieder dorp van enige omvang verrees een zuivelfabriek. De Friese landbouw, met uitdondering van een streek als Het Bildt, ging zich specialiseren in de veeteelt, de Friesche koe werd een symbool voor de provincie.

 

Karste               *1848 

 

Gebeurtenissen

januari
februari
maart
april
mei
juni
  • 28 - De Franse minister van Oorlog Cavaignac wordt, na het neerslaan van een volksopstand in Parijs, benoemd tot hoofd van de voorlopige regering. Hij laat 15.000 revolutionairen deporteren naar Algerije.
juli
  • 12 - Revolutionaire leiders in Walachije benoemen de orthodoxe metropoliet Neofit II tot hoofd van een voorlopige regering.
augustus
  • 9 - Metropoliet Neofit wordt als hoofd van de voorlopige regering van Walachije vervangen door een driemanschap.
  • 31 - Eerste uitvoering van de Radetzkymars, een door Johann Strauss sr. ter ere van veldmaarschalk graaf von Radetz gecomponeerde mars
oktober
november
december
zonder datum
  • Het "Washington Monument" (een Amerikaanse obelisk van 169 meter hoogte) wordt opgericht (1884 opgeleverd).
  • Kneipp, pastoor (1821-1897) in Wörishofen, ontwikkelt waterkuren, de zogenaamde Kneippkuren.
  • Mayastad Tikal herontdekt.

          

Andries             *1881

 

Gebeurtenissen

januari
februari
  • 10 - Première van "Hoffmans vertellingen" van Jacques Offenbach.
  • 27 - Nadat een Britse strijdmacht onder George Pomeroy-Collery vernietigend wordt verslagen in de Slag van Majuba, eindigt de Eerste Boerenoorlog.
maart
april
mei
  • 9 - Vorst Alexander van Bulgarije schort voor zeven jaar de grondwet op.
  • 12 - In Utrecht wordt de Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Vereeniging opgericht.
juni
  • 1 - In Amsterdam wordt het eerste Nederlandse openbare telefoon netwerk in gebruik genomen door de Bell Telefoon Maatschappij. Er zijn 49 aansluitingen.
  • 4 - De Brabantse Lijn, de spoorlijn die Tilburg met Nijmegen verbindt, wordt geëxploiteerd.
juli
september
oktober
december
zonder datum
20e eeuw 1900-09 1910-19 1920-29 1930-39 1940-49 1950-59 1960-69 1970-79 1980-89 1990-99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten